برگزاری همایش هزاره خیام در اسپانیا
حسن قشقاوی: برگزاری همایش هزاره خیام در اسپانیا گام بلندی برای شناساندن این اندیشمند بزرگ و شاعر ایرانی است
همایش دو روزه بزرگداشت هزاره خیام در دانشگاه نبریخای مادرید با سخنرانی حسن قشقاوی سفیر جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. قشقاوی ضمن قدردانی از برگزار کنندگان این همایش بر ضرورت تلاش به منظور شناخت همه ابعاد خیام نه تنها در زمینه اشعار بلکه از جنبههای مختلف علوم از جمله ریاضیات، نجوم و ... تاکید نمود.
سفیر کشورمان همچنین با اشاره به اهمیت مراکز علمی در گذشته که با نام نظامیه مشهور بود گفت خیام یکی از دانش پژوهان نظامیهها بود که امروزه به عنوان دانشگاههای بین المللی شناخته میشوند. دیپلمات ارشد کشورمان در اسپانیا همچنین با تاکید بر نبوغ حکیم خیام در علم نجوم یکی از آثار مهم وی را خلق و تاسیس تقویم جلالی که منطبق با طبعیت بود برشمرد که تا امروز این ابتکار عالم بزرگ ایرانی در تقویم کشور مورد استفاده و بهره برداری قرار میگیرد.
در ادامه قشقاوی به اندیشهها، مکاتب و نحلههای فکری آن دوره که عموما در تضارب با یکدیگر بودند اشار نمود و تفکرات خیام را اوج اندیشهها در میان ملل آن دوران برشمرد که با زبان شیرین شعر و در قالب رباعیات، بهره مندی از زندگی و موهبات طبیعت را ترویج می نمود.
این همایش دو روزه در دو دانشگاه مهم و بزرگ اسپانیا شامل دانشگاههای نبریخا و کمپلوتنسه مادرید در روزهای 28 و 29 بهمن ماه 1398 و با حضور رئیس دانشگاه نبریخا، جمعی از اساتید دانشگاههای کشورمان، اساتید خارجی شامل کشورهای روسیه، رومانی، هند، بنگلادش، و دانشگاههای آتونوما و کارلوس 3 مادرید و نیز اسپانیاییها و ایرانیان مقیم و علاقمند به خیام برگزار خواهد شد.
پیش از آغاز همایش قشقاوی در مصاحبه کوتاهی برپایی این همایش را گامیبلند در جهت شناساندن خیام به اسپانیاییهای علاقمند به فرهنگ ایران دانست. در پاسخ به سئوالی مبنی بر زنده بودن آثار خیامدر زمان کنونی قشقاوی گفت نبوغ خیام در ریاضیات، نجوم دانش هایی است که پایه علوم جدید قرار گرفته لذا خیام و تفکرات وی هنوز در میان ملل جهان زنده میباشد و پرداختن رسانههای اسپانیا به خیام در قالب انتشار مقالات از جمله در روزنامههای ال پائیس و آ ب ث گویای این مدعاست.
Juan Cayon رئیس دانشگاه نبریخا نیز در سخنان کوتاهی گفت که موجب افتخار است که برگزاری همایش خیام در این دانشگاه با میزبانی از اساتید ایرانی همراه شده است. وی افزود دانشگاه مکانی برای شناخت فرهنگ های مختلف است که میتواند بر رفتارهای ملل گوناگون تاثیر گذار باشد.